Raugas ir Neraugintos duonos šventė

Iš 12, 15 “Septynias dienas valgysite neraugintą duoną. Jau pirmąją dieną pašalinkite raugą iš savo namų, nes kiekvienas, kuris valgys raugintą maistą nuo pirmosios iki septintosios dienos, bus išnaikintas iš Izraelio”.

443
Neraugintos duonos šventė
Stalas su Maca ir vynu, skirti Pesach šventei.

Iš 12, 15 “Septynias dienas valgysite neraugintą duoną. Jau pirmąją dieną pašalinkite raugą iš savo namų, nes kiekvienas, kuris valgys raugintą maistą nuo pirmosios iki septintosios dienos, bus išnaikintas iš Izraelio”.

Prieš pradedant…

Norime pabrėžti, kad ieškodami ir šalindami raugą iš savo namų, prašome, kad Tėvas padėtų mums pamatyti ir pašalinti raugą iš mūsų širdžių! Raugas reprezentuoja mūsų blogas savybes, nedorybes, savanaudiškumą, nekantrumą, irzlumą, nevalingas reakcijas, blogus polinkius, neteisingus potraukius ir įpročius, klaidingus įsitikinimus, priklausomybes, norą visada būti teisiam, būti aukščiau už kitus, sarkazmą, pyktį, įsižeidimus ir t.t.

Kiekvienas turime ištirti savo širdį ir stengtis tų dalykų atsisakyti, atgailauti už juos ir prašyti, kad Tėvas mūsų akmeninę širdį perkeistų nauja širdimi.

Ps 139, 23 – 24 “Ištirk mane, Visagali, pažink mano širdį; išbandyk mane ir pažink mano mintis. Matyk, ar aš einu nedorėlių keliu, ir vesk mane keliu amžinuoju!”

žodis „chametz“

Šiuolaikinėje herbajų kalboje žodis „chametz“ tiesiogiai verčiasi kaip „raugas“ ar „rauginta duona“. Šis žodžio prasmė iš tiesų nėra tokia, kokią mes šiandien suprantame.

„Chametz“ yra bet kuris grūdinis produktas, kuriame įvyko fermentacija. Jis susijęs su žodžiu „chamutz“, kuris reiškia „rūgštus“.

Senoviniais laikais, taip pat ir šiandien, kepant rūgščios tešlos duoną, ji gali įrūgti tiesiog leidžiant jai ramiai pabūti kurį laiką, kol į ją iš oro pateks pakankamai mielių ir prasidės tešlos fermentacija.

Atkreipkite dėmesį, kad hebrajų žodis „chametz“ nenurodo maisto purumo ar minkštumo, bet tik tai, kad jis buvo fermentuotas.

Fermentacija įvyksta, kuomet miltai ar grūdai patiria sąlytį su vandeniu. Tai gali paveikti maisto minkštumą ar skonį arba ne. Fermentacija yra natūralus procesas, paverčiantis cukrų į alkoholį. Šios reakcijos metu išsiskiria anglies dioksidas.

Kadangi fermentacija prasideda labai greitai, nei namie, nei parduotuvėje nerasite tokios duonos, kurioje neįvyko joks rūgimo procesas (nebent laboratorijoje). Faktiškai fermentacija (rūgimas) baigiasi, tada kai produktas jau iškeptas. Taigi tam, kad duona būtų nerauginta, turi būti nustatytas maksimalus laiko tarpas tarp miltų užmaišymo su vandeniu ir produkto kepimo pabaigos. Raštas mums nesako, koks tai turi būti laikas.

Judėjų įstatymas nurodo, kad „chametz“ – tai bet kuris grūdinis produktas, kuris buvo sumaišytas su vandeniu ir paliktas stovėti ilgiau nei aštuoniolika minučių prieš jį visiškai iškepant.

Grūdai

Tai reiškia, kad dauguma (grūdinių) maisto produktų gali būti laikomi „chametz“, nors jūs to ir nesitikėjote: makaronai, krekeriai ar sausainiai, taip pat purios duonos kepalai ir plokščioji duona, tokia kaip pita ar tortilja. Bet koks grūdinis produktas, esantis jūsų namuose gali būti “Chametz”, išskyrus Pesacho košerines macas (neraugintos duonos paplotėlius).

Grūdų actas

Grūdų actas taip pat yra fermentuotas grūdinis produktas, todėl jis irgi draudžiamas per Neraugintos duonos dienas. Grūdų acto yra daugelyje maisto produktų, tokių kaip kečupas ir garstyčios. Jeigu etiketėje nenurodyta, kokio tipo yra actas, jis greičiausiai bus grūdų actas. Kitos acto rūšys, iš sidro ar vyno, nėra draudžiamos, bet jose neturi būti grūdų acto.

Alkoholis

Dauguma alkoholinių gėrimų taip pat gaunami fermentuojant grūdus. Todėl, alus ir dauguma spiritinių gėrimų yra draudžiami. Alkoholiniai gėrimai, kurie padaryti ne iš grūdų, tokie kaip vynas iš vynuogių, nėra draudžiami. Alkoholio iš grūdų yra daugelyje maisto pagardų, tokių kaip vanilės ekstraktas. Greičiausiai labai nedideliais kiekiais jo yra bet kuriame maiste, ant kurio etikečių užrašyta „natūralūs aromatai“.

Kitos rauginimo medžiagos

Kitos rauginimo medžiagos (tokios kaip kepimo soda), kurios išskiria dujas ne per biologinį procesą, nėra uždraustos. Taigi jums greičiausiai nereikės pašalinti indelio su kepimo soda, nors ir veikiausiai neturėtumėte jos naudoti per Pesachą maišydami miltus su vandeniu.

Bakterinės kultūros

Kitos mikrobiologinių procesų rūšys nėra uždraustos, taigi maisto produktai su bakterinėmis kultūromis, tokie kaip jogurtas ar natūralūs rauginti kopūstai, gali likti.

Ar šalinti miltus?

Dauguma žmonių per Pesach’ą pašalina ir miltus. Miltai iš tikrųjų nėra „chametz“, bet jeigu netyčia ar dėl nerūpestingumo jūsų miltai susilies su drėgme, susikurs „chametz“. Jei pašalinsite miltus, neliks ir šio pavojaus. Daugumos judėjų nuomone, miltai turėtų būti šalinami, kadangi grūdai dažnai būna apipurkšti vandeniu prieš juos sumalant į miltus. Jeigu malama iškart po apipurškimo, miltai netampa “chametz”. Tačiau dažniausiai jie stovi daugiau nei aštuoniolika minučių drėgni, kol būna sumalami į miltus.

„Chametz“ apsiriboja tik grūdiniais produktais

„Chametz“ apima tik grūdinius produktus. Evangelijose matome faktus, kad vynas ir vynuogių actas per Pesach’ą buvo naudojami. Tai turi prasmę, nes „chametz“ buvo uždraustas, kadangi duona nespėjo įrūgti per išėjimo (iš Egipto) laiką.

Žinoma, kad senovės izraelitai duoną galėjo gaminti iš penkių skirtingų grūdų rūšių: kviečių, miežių, speltos, avižų ir rugių. Kadangi kiti produktai, kuriuos mes priskiriame prie grūdų (tokie kaip ryžiai ar kukurūzai), nebuvo prieinami senovės izraelitams, jie nelaikomi „chametz“.

Geriausias būdas sužinoti, ar maistas yra tinkamas Pesach’ui, t.y. perskaityti etiketę ir nagrinėti produkto sudėtį.

Norėdami gauti daugiau informacijos šia ar kitomis temomis, ir rasti Rašte eilutes susijusias su košeriniu valgymu, pažvelkite į knygą „Biblically Kosher“. (Aukščiau pateikta informacija buvo perspausdinta gavus leidimą.)

Taip pat galite apsilankyti internetiniuose puslapiuose (www.chabad.org ir www.aish.com)

Kaip pašalinti raugą:

Prieš Pesach’ą namai turi būti kruopščiai apieškoti ir išvalyti. Lietuvoje kiekvienas gerai žinome, kad yra “pavasarinis namų valymas”. Ši tradicija kilo būtent iš tradicijos pasiruošti Neraugintos duonos šventei, kadangi raugo pašalinimui reikia apieškoti kiekvieną plyšį ar plyšelį, už prietaisų ir po baldais.

Vietos, kuriose reikia ieškoti:

  • Kiekviename namo kambaryje, kuris arčiau virtuvės ir ten, kur valgote. Nors jūs kituose kambariuose ir nevalgote, vistiek apieškokite, nes, maistas galėjo būti atneštas netyčia (ypač jei turite vaikų 🙂 ).
  • Lentynose ir spintelėse. Įskaitant ir spintelių viršutines dalis, jei jos naudojamos.
  • Valydami virtuvės lentynėles nuo trupinių, pašalinkite visus produktus, kurie turi “chametz”.
  • Įtrūkimuose, skylėse ir plyšiuose. Nereikia nebent tuo atveju, jei neįmanoma pasiekti.
  • Po lovomis.
  • Kišenėse, tašėse, rankinukuose, kuprinėse – ypač vaikų!
  • Jeigu turite mažų vaikų išvalykite ir išsiurbkite vežimėlius, mašinas ir ypatingai vaikų kėdutėse mašinoje, nes tai vieta, kur jie dažnai valgo “chametz” produktus.
  • Kai baigsite nepamirškite iškratyti dulkių siurblio turinio.
  • Išvalykite orkaites, mikrobangų krosneles, šaldytuvus, šaldiklius, virtuvės spinteles, duonos skrudintuvus, susmuštinių kepykles ir kitus virtuvės prietaisus, kuriuose buvo naudojama duona ir gali būti trupinių. Gerai išplaukite keptuves ir puodus, kad atėjus Neraugintos duonos dienoms, kai gaminsite maistą be raugo, netyčia nepatektų “chametz”. Išplaukite staltieses ir rankšluostėlius (be krakmolo).
  • Judėjai supranta, kad pjaustymo lenteles (ypač medines) yra sunku išvalyti ir ten gali būti užsilikusių trupinių, todėl jie naudoja per Pesach atskiras pjaustymo lenteles ir daugelį kitų virtuvės įrankių. Tai gali būti geras laikas nusipirkti naujų virtuvinių įrankių, pjaustymo lentelių ir t.t. Bet to daryti nebūtina, tai yra tik tradicija, kad prieš Pesach kai kurie žmonės mėgsta nusipirkti naujų virtuvinių dalykų. Jeigu manote, kad per Neraugintos duonos dienas naudojamus prietaisus labai gerai išvalėte nuo trupinių, ir gaminant netyčia nepapuls “chametz” į maistą, pirkti naujo nieko nereikia. Kai kuriems tai gera proga atsinaujinti.

Tradicinis ritualinis ieškojimas

Nisano mėnesio keturioliktosios dienos naktį (kai jau visi namai išvalyti), naktį prieš Pesach’o sederį, atliekamas iš anksto apgalvotas tradicinis ritualinis namų apieškojimas paskutinio raugo. Kad tai atliktumėte, reikia šių daiktų: žvakės, plunksnos (ar dantų šepetėlio), medinio šaukšto ir gabalėlio medžiagos (ar nedidelio popierinio maišelio). Įprasta išdėlioti „chametz“ (pvz. Duonos gabalėlius suvyniotus į servetėlę) dešimtyje skirtingų namo vietų, tam, kad ieškotojas vis dėlto kažką rastų. Vaikams labai įdomu ieškoti paslėptų „chametz“.

  • Visos šviesos name išjungiamos ir uždegama žvakė.
  • Kadangi yra įsakymas (hebr. mitzvah) pašalinti raugą, jis prasideda su pašlovinimu:
    • Baruch ata Jahua, Aloheinu Melech haolam, ašer kid’šanu b’mitzvotav v’tzivanu al biur chametz.
    • „Pašlovintas esi Tu, Visagali Jahua, Visatos Valdove, kuris atskyrei mus Savo įsakymais ir mums įsakei išvalyti raugą.“
  • Kiekvienas namo kampas apieškomas žvakės šviesoje. Kai randamas „chametz“, jis sušluojamas į šaukštą su plunksna ir tada įdedamas į medžiagą ar maišelį.
  • Kitą rytą daugiau nebegalima valgyti „chametz“ visą savaitę, iki kol pasibaigs Neraugintos duonos šventė. Medžiaginis maišelis su „chametz“ kartu su plunksna ir šaukštu sudeginami lauke. Prieš deginimą pasakoma ši frazė:
    • “Kol chamira vachamija dika viršute dela chamitai odlia vijartai odlia la jadana lai libatale vlehevai hefkare de ara”.
    • „Tegu visas mano raugas, tas, kurį aš pamačiau ir kurio nepamačiau, tas, kurį aš pašalinau ir kurio nepašalinau, dabar bus anuliuotas ir laikomas žemės dulkėmis.“

Chag Pesach Sameach!

Su (artėjančia) Pesach švente!